ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Καταδικάστηκε ο Δήμος Πετρούπολης για τον πνιγμό του 16χρονου

Καταδικάστηκε ο Δήμος Πετρούπολης για τον πνιγμό (στις 9/2/2005) του 16χρονου αθλητή Δημήτρη Δημητριάδη στο δημοτικό Κολυμβητήριο Πετρούπολης. Στη δίκη διάρκειας δυο ημερών (17/1/11 και 25/1/11) αποδείχθηκε ότι υπεύθυνοι τελικά για τον πνιγμό του νεαρού αθλητή, ήταν ο Δήμος Πετρούπολης (Δ.Α.Ο.Π.), που δεν προσέλαβε στο κολυμβητήριο επόπτη ασφαλείας ως όφειλε σύμφωνα με τις διατάξεις υγιεινής και ασφάλειας αθλουμένων, καθώς και ο αρμόδιος προπονητής βάρδιας μαζικού αθλητισμού, που δεν επόπτευε το μαθητή (επειδή ήξερε άριστα κολύμβηση) και δεν του απαγόρευε να κάνει ασκήσεις άπνοιας ψηλά από το βατήρα, παρ’ ότι γνώριζε ότι το κολυμβητήριο είναι αβαθές (επιπλέον δεν διέθετε την κατάλληλη άδεια αγωνιστικής δεξαμενής). Πιθανότατα το παιδί μας να χτύπησε ελαφρά και να ζαλίστηκε (έφερε μικρο-αμυχή στη ράχη της μύτης) στην προσπάθειά του να εκτελέσει την άσκηση άπνοιας είτε σε μακροβούτι είτε στον πυθμένα της πισίνας και στη συνέχεια πνίγηκε αβοήθητος. Παρέμεινε μέσα στο νερό 5-15 λεπτά κατά δήλωση του καθηγητή της ιστολογικής εξέτασης. Τελικά εντοπίστηκε από τον επόμενο λουόμενο και τον ανέσυραν από τον πυθμένα της πισίνας πνιγμένο στην επιφάνεια, με συνέπεια η εκ των υστέρων μεγάλη προσπάθειά διάσωσης να ήταν αναποτελεσματική, είχε ήδη φύγει.

Το δικαστήριο επέβαλε 3 χρόνια φυλάκιση στον τότε υπεύθυνο του κολυμβητηρίου (Κ.Χ.) και 3 χρόνια στον τότε προπονητή (Γ.Λ.). Το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω και η απώλειά του είναι αναντικατάστατη!!! Η δίκη αποτέλεσε ηθική δικαίωση για μας και τη μνήμη του παιδιού μας από τις διάφορες αναληθείς και κακόβουλες ερμηνείες που δόθηκαν. Τελικά η δικαιοσύνη λειτούργησε και έριξε άπλετο φως για τα αίτια πνιγμού του. Ποτέ ξανά τέτοιος άδικος θάνατος στον αθλητισμό! Ποτέ ξανά αφύλακτα τα κολυμβητήρια! Ποτέ ξανά ανεξέλεγκτες δεξαμενές σε λειτουργία! Καμιά ανοχή στους δήμους που αδιαφορούν για την ασφάλεια των κολυμβητηρίων και βγάζουν άδειες λειτουργίας δίχως αυστηρό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες! Στη μνήμη του παιδιού μας κάναμε αγώνα και τελικά μπήκε στο Κολυμβητήριο Πετρούπολης έστω και μετά από τέσσερα χρόνια (25/9/2009) ναυαγοσώστης, για στοιχειώδη εποπτεία και προστασία των λουομένων. Στη συνέχεια με υπόμνημά μας, ζητήσαμε να φτιαχτεί ένα πρότυπο προπονητήριο και να μπει το όνομα του παιδιού μας που αθλούταν επί σειρά ετών και σε άλλα αθλήματα για το ευ αγωνίζεσθαι και έχασε τόσο άδοξα τη ζωή του. Ο Δημήτρης ζει πλέον στο διαδίκτυο www.dimitrisd.gr


Οι γονείς του: Κώστας Δημητριάδης – Φανή Τόλιου 26/1/2011

Κατεβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κατεβάστε τον Λόγο που εκφώνησε η Κα Φανή Τόλιου στην εκδήλωση της 6/2/2010 προς τη Μνήμη του Δημήτρη

Εξώδικο προς Δήμο Πετρούπολης

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Της Φανής Τόλιου, κατοίκου Πετρουπόλεως Αττικής, επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, αριθμό 10.

ΠΡΟΣ

Το Δήμο Πετρουπόλεως που εδρεύει στην Πετρούπολη Αττικής,  επί της οδού Κ. Βάρναλη αριθ. 76 -78, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

___________

	Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σας έχω ήδη ενημερώσει με την από 17.2.2012 αναφορά μου, σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πετρουπόλεως, πασχουσών εκ σοβαρότατων ελλείψεων καθιστώντας επικίνδυνη τη λειτουργία του για τους χρήστες της κολυμβητικής και αγωνιστικής δεξαμενής. 
Για την ασφαλή λειτουργία και άσκηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, το Κολυμβητήριο θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα να διαθέτει άδεια πρώτα ως κοινή κολυμβητική δεξαμενή, δυνάμει της ΥΑ Γ1/443/73 και της Υ2/81301/02 Εγκ. Υπ. Υγείας, καθώς και άδεια λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης, σύμφωνα με την ΚΥΑ 46596/04 και σύμφωνα με το άρθρο 56 α του Ν.2725/1999 (όπως τροποποιήθηκε από τον Α.Ν. 3057/02). Γίνονται δε προσπάθειες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προβεί σε ελέγχους βάσει των διατάξεων τούτων, όπως τροποποιηθούν τα κακώς κείμενα. Σχετικά έγγραφα της επιτροπής καταλληλότητας (υπ’ αρ. πρωτ. 31517/28277/6-7-2012 και 41687/37068/14-9-2012) σας υπενθυμίζουν ότι οφείλετε να συντρέξετε και διευκολύνετε την Επιτροπή αυτή για το γρήγορο έλεγχο καταθέτοντας το σχετικό φάκελο με τα συναφή έγγραφα πο υποχρεούστε για κάθε αθλητική εγκατάσταση.