ΕΚΚΛΗΣΗ 25/11/2011

Πετρούπολη 25/11/2011

Οι γονείς του Δημήτρη Δημητριάδη (του αθλητή και μαθητή Α΄ Λυκείου) που έχασε άδικα τη ζωή του στις 9/2/05 στο δημοτικό κολυμβητήριο Πετρούπολης απευθύνουν έκκληση στη μνήμη του παιδιού τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς και κυρίως στο Δήμο, καθώς και στα σωματεία κολυμβητικών προπονήσεων και αγωνιστικών αθλητικών συναντήσεων να προστατεύσουν τα παιδιά που αθλούνται και να μην επιτρέπουν αθλήματα με χρήση αυτών των βατήρων εκκίνησης (ύψους 0,72 έως 0,75 μέτρων).

 

Επίσης να σεβαστεί ο Δήμος τη σχετική παρατήρηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που σε έγγραφό της αναφέρει πως «μέχρι να χορηγηθεί άδεια αθλητικών εγκαταστάσεων και άδεια λειτουργίας από το Γ.Γ.Α.Δ.Α. δεν μπορούν να διεξάγονται εκεί οποιεσδήποτε αθλητικές συναντήσεις». Από πλευράς μας, προ έξι μηνών ζητήθηκε από τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια Αττικής, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής (πρώην Νομαρχία) και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης) να διενεργήσουν ΑΜΕΣΑ όλους τους απαραίτητους ελέγχους μαζί και αυτοψία για το αν πληρούνται ΟΛΕΣ οι διατάξεις στο κολυμβητήριο περί υγιεινής και ασφάλειας αθλουμένων ως ορίζει η Γ1 443/73 αρθ. 1-30 καθώς και η Κ.Υ.Α. 46596/04 για ασφαλή αθλητισμό (δεδομένου του ότι ουδέποτε έγινε έλεγχος σύμφωνα με Υ2 / 81301/02/14.02.03 εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας περί δημόσιας κολυμβητικής δεξαμενής).

 

Σημειωτέον δε ότι ο τότε Δήμαρχος έβγαλε άδεια ως κοινή κολυμβητική δεξαμενή το 2007 για 5 χρόνια και το αποτέλεσμα είναι να λειτουργεί ανεξέλεγκτο ακόμα το κολυμβητήριο και ως προς τους βατήρες εφόσον οι έλεγχοι σ' αυτό καθυστερούν χαρακτηριστικά. Η τελευταία νόμιμη άδεια είχε χορηγηθεί τον 9ο του 2009 από τον τότε Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας και έληξε τον 9ο του 2010 και από τότε το κολυμβητήριο λειτουργεί για 2η χρονιά δίχως άδεια αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, αθλητικές συναντήσεις και αγώνες και τίποτε δεν είναι βέβαιο για την χορήγηση νέας άδειας μετά και τον έλεγχο από την πολεοδομία με καταγραφή των πραγματικών δεδομένων και τεχνικών προδιαγραφών του (κλήθηκε να κάνει αυτοψία μετά από καταγγελία μας).

 

Ο Δημήτρης δεν γυρίζει πίσω! Όμως η προσπάθειά του και η μνήμη του στον αθλητισμό θα μείνει αθάνατη που τον τίμησε με διακρίσεις και σε άλλα αθλήματα (για περισσότερα επισκεφτείτε το www.dimitrisd.gr). Ο Δημήτρης αθλούταν τότε στον Δ.Α.Ο.Π. σε ώρες κοινού στο πρόγραμμα "Μαζικού Αθλητισμού" του Υπουργείου Αθλητισμού και τον άφηναν να κάνει χρήση αυτών των βατήρων και για μακροβούτια σε βάθος μόλις 2,10 μέτρα. Δεν τον επόπτευε κανένας! Τον άφησαν αβοήθητο από 5-15 λεπτά μέσα στο νερό! Η έκθεση των ιατροδικαστών αναφέρει πως «έφερε μικροαμυχή στη ράχη της μύτης». Άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι στην προσπάθειά του να κάνει κάποια άσκηση χτύπησε στον πυθμένα.

 

Τώρα πλέον επιβάλλεται να γίνουν τα αυτονόητα! Να λειτουργήσει νόμιμα δηλαδή το κολυμβητήριο με τη μέγιστη ασφάλεια των λουομένων και αθλουμένων εκεί (δηλαδή τόσο ως κοινή όσο και ως αθλητική δεξαμενή εφόσον πληρεί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές). Προτείνουμε στον αρμόδιο επί του αθλητισμού στο Δήμο, μέχρι να ελεγχθεί πλήρως για να βγάλει νέα άδεια λειτουργίας ως αθλητική δεξαμενή, να θέσει σε αχρησία τους βατήρες με οποιονδήποτε τρόπο (σφράγιση, απαγορευτικές ταμπέλες), για να μην διακινδυνεύσει ποτέ κανένας νέος όπως ο Δημήτρης μας μη γνωρίζοντας τους νόμους περί τεχνικών προδιαγραφών και τις σχετικές διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας αθλουμένων. Επίσης υπάρχει και σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, Διεύθυνση Υγιεινής Περιβάλλοντος, (αρ. πρωτοκ. Δ.Υ.Γ2/84581, 4/8/2011) για το θέμα των βατήρων εκκίνησης που αναφέρει ότι έχει αρμοδιότητα και το Υπουργείο Αθλητισμού σύμφωνα με το αρθ. 24 της Υ.Δ.Γ1 443/73. Οφείλει ακόμα το κολυμβητήριο να ενημερώνει και τους γονείς που επίσης δεν γνωρίζουν τους ανωτέρω νόμους και διατάξεις για τους πιθανούς κινδύνους καθώς η κολύμβηση είναι ένα άθλημα υψηλού κινδύνου και απαιτεί τη μέγιστη υπευθυνότητα.

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα των βατήρων, το κολυμβητήριο του Ο.Α.Κ.Α., που αποτελεί ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο, σε σχετικό ερώτημά μας αν έχει ανοιχτή πισίνα διαστάσεων 25 Χ 33 μέτρα για συγχρονισμένη κολύμβηση και με χρήση κοινού σε αυτή, απάντησε πως διαθέτει τέτοια δεξαμενή και πως εκεί όμως δεν υπάρχουν βατήρες εκκίνησης. Θεωρούμε εύλογη την απάντηση, καθώς οι βατήρες εκκίνησης τοποθετούνται σε αγωνιστικές δεξαμενές! Το κολυμβητήριο Πετρούπολης όμως δεν έχει άδεια αθλητικής εγκατάστασης και πρώτη φορά θα ελεγχθεί τώρα αν δικαιούται να βγάλει από την Περιφέρεια Αττικής (δεν πληρεί όλα τα άρθρα της Υ.Δ.Γ1 443/73 για ασφαλή κολύμβηση κοινού, ούτε την Κ.Υ.Α. 46596/04 για ασφαλή αγωνιστική δεξαμενή). Χρέος της πρώην Νομαρχίας και πρώην Γενικής Περιφέρειας Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους με βάση και την έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας!

 

Εμείς στη μνήμη του παιδιού μας θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμε τις υπηρεσίες να τελειώσουν το γρηγορότερο οι έλεγχοι για να φτιαχτεί ένα καθόλα νόμιμο και ασφαλές κολυμβητήριο όπως θα 'πρεπε να ήταν και τότε. Ο Δημήτρης μας θυσιάστηκε από την ανευθυνότητα τους και ελλείψει μέτρων ασφαλείας λόγω ανύπαρκτων εποπτικών ελέγχων στο Δήμο!

Οι γονείς του,

Κώστας Δημητριάδης

Φανή Τόλιου