Υπόμνημα 2010

1. Κωνσταντίνου Δημητριάδη του Βασιλείου, κατοίκου Πετρουπόλεως Αττικής, οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης, αρ. 10.

2. Φανής Τόλιου του Δημητρίου, κατοίκου ομοίως Πετρουπόλεως Αττικής, οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης, αρ. 10.

ΠΡΟΣ
1. Το Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Πετρούπολης
2. Το Δήμο Πετρούπολης
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Όπως γνωρίζετε, ο γιος μας, Δημήτρης Δημητριάδης στις 9 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 2.30 μ.μ. περίπου, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 15 ½ ετών, κάνοντας προπόνηση στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πετρούπολης, χώρος που τελεί υπό την επίβλεψη σας και την υψηλή ευθύνη σας (ως γνωστόν αθλείτο στο πρόγραμμα του μαζικού αθλητισμού). Ο θάνατος του αποδεδειγμένα πλέον (βλ. υπ' αριθ. 3444/2008 απόφαση ΔΕφΑΘ) οφείλεται στην εγκληματική αμέλεια που επέδειξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους τόσο οι υπεύθυνοι και οι προστηθέντες του Δ.Α.Ο.Π,, όσο και εν γένει τα όργανα του Δήμου Πετρούπολης.

Η πολιτεία το 2004 έδωσε τα απαραίτητα κονδύλια στους Δήμους για τον τομέα του αθλητισμού, και νόμοι που αφορούσαν στη διασφάλιση της ζωής στο άθλημα της κολύμβησης είχαν επίσης ψηφιστεί. Ωστόσο ανθρώπινο λάθος, αμέλεια, αδιαφορία αλλά και ατυχία, κατέληξαν σε τραγωδία. Ως γονείς του Δημήτρη κάναμε αγώνα για να αποκλείσουμε οποιοδήποτε ατύχημα που δύναται μελλοντικά να συμβεί ως παρόμοιο γεγονός. Τα δικαστήρια δικαίωσαν την προσπάθεια μας αυτή. Το ζήτημα του πνιγμού του γιου μας, τοποθετήθηκε στις σωστές του διαστάσεις και οι ευθύνες καταλογίστηκαν στους υπεύθυνους. Βέβαια, το ζήτημα της συκοφαντικής δυσφήμησης που προβλήθηκε αμέσως μετά το θάνατο του παιδιού μας, παραμένει μια μελανή σελίδα που δεν έχει αποκατασταθεί από τη δικαιοσύνη και αφού από την πλευρά μας δεν ασκήθηκε προσωπικά μήνυση κατά του Δημάρχου Στεφάνου Βλάχου, μολονότι ο τελευταίος βγήκε στα κανάλια. Τα στοιχεία υπάρχουν, είναι αδιάσειστα, πλην όμως αποφύγαμε να κινήσουμε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να δικαστεί και αυτό το αδίκημα. Ο λόγος είναι απλός: Το μέγα αδίκημα είναι ο θάνατος του Δημήτρη! Το ζήτημα της δικαίωσης του παιδιού μας που άδικα έχασε τη ζωή του σε ώρα άθλησης στο μαζικό αθλητισμό του Δήμου Πετρούπολης, κολυμβητήριο δίχως μέτρα ασφάλειας και δίχως προδιαγραφές αγωνιστικής δεξαμενής, είναι πρωτίστως μέλημα της πολιτείας - δια των αρμοδίων οργάνων της - μέσω του εποπτικού και του ελεγκτικού μηχανισμού της για την τήρηση των νόμων και των κανόνων, του άμεσου φορέα της Πολιτείας Δήμου Πετρούπολης που πρέπει να διασφαλίζει την ακεραιότητα στους χώρους άθλησης και δη των λουσμένων στα κολυμβητήρια ως άθλημα υψηλού κινδύνου, και τέλος είναι και υπόθεση της κοινωνίας της Πετρούπολης ως φυσικού αποδέκτη που στέλνει τα παιδιά της στους χώρους άθλησης.

Πρωτίστως, είναι υποχρέωση των φορέων αυτών να διασφαλίζουν τους χώρους άθλησης, και να ακολουθούν τους κανόνες της κολυμβητικής πρακτικής , όπως οι νόμοι ορίζουν. Το αυτό οφείλουν να πράττουν σχετικά με τον έλεγχο της νομιμότητας ή μη της άδειας λειτουργίας του κολυμβητηρίου.

Μια ειλικρινής συγγνώμη ίσως αρκεί για τη συκοφαντική δυσφήμηση, για την απώλεια μιας ζωής όμως, και μάλιστα ενός νέου που έσφυζε από ζωντάνια και κράταγε ένα όνειρο στα χέρια του, δεν αρκεί γιατί μετά από τέτοιες τραγωδίες οι συνειδήσεις όλων πρέπει να αφυπνίζονται στο μέλλον και έκαστος να αναλαμβάνει τις ευθύνες του!

Ως ύστατη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του, επιθυμούμε να τιμηθεί ο Δημήτρης έστω και εκ των υστέρων για την όλη του προσφορά στην πόλη μας (με την παρουσία του στους χώρους μόρφωσης, άθλησης και πολιτισμού) ως ένας νέος που ξεχώριζε με το ήθος του, τις αρχές και τις ικανότητες του και ήταν γεμάτος ιδανικά και όραμα στη ζωή (ίδετε το site www.dimitrisd.gr). Ως ένας νέος που το «ευ αγωνίζεσθαι» τον χαρακτήριζε σ' όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολούνταν. Η ηθική δικαίωση του Δημήτρη θα επιτευχθεί όταν, συναισθανόμενοι των ευθυνών σας ως ΔΑΟΠ απέναντι στο γεγονός της απώλειας της ζωής του Δημήτρη και ως ένδειξη ειλικρινούς συγγνώμης και των -τότε- υπευθύνων, δεχτείτε να τοποθετηθεί το όνομα του στο κολυμβητήριο, εκεί που τίμησε το μαζικό αθλητισμό του ΔΑΟΠ επί χρόνια, ώστε να μείνει αθάνατη η προσπάθεια του και επιπλέον θα θυμίζει τις ευθύνες όσων ασχολούνται με τα κοινά για να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των αθλουμένων, και το κυριότερο να γίνει με τον πιό αποτελεσματικό τρόπο η οργάνωση στους χώρους άθλησης ούτως ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα και η υγεία πρώτα των παιδιών μας που αθλούνται και φυσικά όλων των αθλουμένων σε τέτοιους χώρους. Καθήκον σας είναι η μέριμνα προς αποφυγή στο μέλλον τέτοιων τραγικών καταστάσεων με θύματα νέα παιδιά.

Τώρα πλέον αποτελεί ηθικό χρέος να τιμηθεί στην πόλη ένας πολίτης της Πετρούπολης που θα έπρεπε να ήταν σήμερα ανάμεσα μας, κι όμως λείπει! Η αβλεψία και η έλλειψη ευθύνης των οργάνων της διοίκησης τότε, που δεν πρόβλεψε, για αποφυγή ατυχημάτων, να προσλάβει ένα διασώστη που είναι υποχρεωτικό, καθότι ένας προπονητής, του οποίου άλλωστε η πρόσληψη δεν είναι υποχρεωτική- δεν αντικαθιστά έναν επόπτη ασφαλείας - ναυαγοσώστη που η πρόσληψη του είναι υποχρεωτική!

Ο Δημήτρης τα έδωσε όλα για τον αθλητισμό, μη γνωρίζοντας ως ανήλικος έφηβος τα οργανωτικά σχήματα του Δήμου, και δυστυχώς έχασε άδικα τη ζωή του.

Τώρα πια περιμένει να φτιαχτεί ένα πρότυπο κολυμβητήριο προπονητήριο όπου θα γίνονται αγώνες στο όνομα του και εκεί θα ήθελε ο ίδιος να τιμηθεί η μνήμη του, αφού έτσι του έλαχε νά χάσει άδικα τη ζωή του για τον αθλητισμό. Για τον παραπάνω σκοπό διαθέτουμε εμείς οι γονείς του 90.000,00€ από το συνολικό ποσό που θα λάβουμε ως αποζημίωση για την ψυχική μας οδύνη, προκειμένου να τελειοποιηθεί το κολυμβητήριο (κατόπιν μελέτης από πολιτικό μηχανικό) ώστε να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις μιας αγωνιστικής κολυμβητικής δεξαμενής (ίσως να χρειαστεί και ανακατασκευή των βατήρων ανάλογα με το βάθος του).

Αθήνα, 11-06-2010

Οι Γονείς του


Τόλιου Φανή Δημητριάδης Κωνσταντίνος